Ne morem plačati najemnine. Kaj zdaj?

Popravek 25.3.: V 3. Uveljavljaj zakonsko pravico smo se prej nanašali na napačen člen stanovanjskega zakonika. Dodatno to velja samo za neprofitna stanovanja.

Če si že poskusil katerega od teh korakov nam piši na [email protected], ter nam poročaj, kako ti je šlo.

1. Govori z lastnikom

Seveda je najbolje najprej pristopiti k najemodajalcu in ga pozvati, da v duhu družbene solidarnosti v času karantene oprosti ali zmanjša najemnino. (predlog najdete tu) Pri tem se sklicujte na izpad dohodka zaradi sprejetih ukrepov za zajezitev koronavirusa, ki vam onemogočajo delo.

2. Odloži plačilo

V kolikor za to nima posluha, lahko plačevanje kljub temu odložite. Najemodajalec vam lahko odpove najemno pogodbe šele, ko ne plačate najemnine 2 meseca zapored (ali dvakrat v zadnjih 12 mesecih), razen v primerih, ko v najemni pogodbi piše drugače. Tako pridobite dva meseca časa, da uredite situacijo.

3. Uveljavljaj zakonsko pravico (za neprofitna stanovanja)

Popravek 25.3.: To velja samo za neprofitna stanovanja.

Po 104. členu Stanovanjskega zakona (1. odstavek 104. člena SZ-1) odpoved v neprofitnem stanovanju ni mogoča, če najemnik najemnine ni plačal zaradi socialne stiske, v kateri se je znašel. V roku 30 dni morate obvestiti najemodajalca in sprožiti postopek za uveljavljanje subvencionirane najemnine ter postopek za uveljavljanje izredne pomoči pri uporabi stanovanja.s

Če ste izgubili službo, se morate po zadnji plači čim prej prijaviti na Zavod za zaposlovanje, nato pa na Center za socialno delo.

Potrdilo s strani Centra za socialno delo uveljavljajte kot dokazilo o izpadu prihodkov. Na ta način ste opravičeni tudi nekaterih prispevkov.

Poskusite lahko pridobiti tudi subvencijo najemnine. Za to so pristojni centri za socialno delo - vlogo pa najdete tu: »vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev«..

4. Poveži se z drugimi

Mnogim, ki smo izgubili prihodke, te možnosti niso na voljo. Potrebno se je povezati. Kjer ne deluje individualni poskus, je potrebno pritisniti skupaj.

Priključi se naši solidarnostni mreži na FB, s katero lahko naredimo naslednje korake. Nato pa še podpiši skupinsko pismo najemodajalcem, ter se priključi solidarnostni mreži, s katero lahko naredimo naslednje korake. Skupaj smo močnejši!

To bomo poslali najemodajalcem, ki ne želijo solidarnostno pomagati pri odplačevanju. S pismom opozorimo tudi medije, občine in vlado.

Če si študent: pritisnite na študentske organizacije s tem pismom.