Protestiraj varno, protestiraj učinkovito

Povzetek Tako na tipičnih protestih kot na kolesu moramo paziti na lastno varnost (in to ne samo pred korono). Zato smo pripravili nekaj smernic, kako lahko skrbimo drug za drugega medtem ko rušimo oblast.

Ščitimo sebe

Maske ne služijo le preprečevanju širjenja virusa, ampak nas varujejo pred nezaželjeno pozornostjo - od medijsko objavljenih fotografij do policijskih položnic.

Še bolj pomembno se je izogniti popisovanju in interakcijam s policijo. Gre za obliko pritiska na ljudi, ki izvršujemo svojo pravico do protesta. Namesto, da bi se oblastniki odzvali na naše zahteve, nas poskušajo ustrahovati s ponižujočimi postopki in kaznimi.

Če do nas pristopi policist, ga mirno ignoriramo in se mu po potrebi umaknemo. Obravnavamo ga kot osnovnošolskega grobijana, ki ni vreden naše pozornosti.

Ščitimo druge

Skupna varnost je odgovornost prav vseh nas. V času epidemije (in na kolesu na sploh) je del nje gotovo držanje varnostne razdalje. Seveda pa to ni vse.

Če vidimo, da koga na protestu nadleguje policist ali kak drug huligan, se mu postavimo ob stran in ga umaknemo v množico. Imejmo v mislih, da si ne moremo vsi privoščiti kazni.

Držimo se skupaj

Protest se ne sme razkropiti na več manjših skupin, saj so te bolj izpostavljene različnim pritiskom. Pazimo, da ne uidemo preveč naprej ali preveč zaostajamo.

Veliko tveganje za razdrobitev so seveda semaforji. Če že prečka cesto del protesta, se rdeči luči ne smemo pustiti ustaviti! Poskrbimo, da cesto varno prečkamo vsi, ne glede na to, kaj nam pravi semafor.

Bodimo strpni

Uspešnih protestov se udeležuje veliko ljudi, ki se izražajo na različne načine. Tudi če nas kakšen bolj pikanten slogan zmoti, pustimo vsakemu svoj izraz in ne delajmo iz muhe slona.

Možno je, da se protesta udeležijo tudi kakšni bolj zlonamerni provokatorji. Od njih se distancirajmo in jih pustimo same, da ne izpadejo kot del skupine. Kot del protesta smo za obravnavo provokatorjev odgovorni mi, ne pa policija.

Ne obremenjujmo se preveč z videzom protestov, saj jih bodo nasprotniki v vsakem primeru orisali kot nasilne ali skrajne. Delamo pritisk na oblast, ne pa predstavo za medije.

Bodimo glasni

Skandiranje, protestniška glasba in bobni naredijo protest tako bolj zabaven za udeležence kot mamljiv za mimoidoče. Zakaj bi oblast upoštevala protest, ki ga ne sliši?

Namontirajmo velike zvonce na svoja kolesa, ali pa pripnimo nanje pločevinke.