Najemniška stavka 2020

Zahteve

1. Oprostitev najemnin in vseh prispevkov v času epidemije

2. Konec vseh deložacij

3. Vzpostavitev varnih nastanitev za vse socialno ogrožene

Zakaj stavkati?

Mnogi izmed nas bomo zaradi upada dohodkov ta mesec težko zbrali denar za najemnine. V času epidemije pa je izguba stanovanja življenjsko nevarna. Ogrožena je pa tudi skupnost, saj se je nemogoče samoizolirati, če nimaš strehe nad glavo.

Zato je nujno, da pristopijo k družbeni solidarnosti tudi lastniki.

Marsikateri najemodajalec je mogoče pripravljen prisluhniti najemniku (poskusiš lahko s tem pismom), na vse ostale pa moramo pritisniti kolektivno.

Gre se za življenja vseh nas.

Kako stavkati?

1. Podpiši zahteve tu

Preko tega se bomo spoznali, povezali in pokazali javnosti, da nas je veliko. Ko nas bo dovolj lahko poziv pošljemo medijem, občinam, vladi, predvsem pa tvojemu najemodajalcu.

Naslednji korak je na tebi.

2. Poveži se s drugimi

Gotovo nisi edini v tvojem bloku, soseski ali krogu prijateljev, ki ti bo ta mesec plačilo najemnine velik problem.

Prvo pozovi svoje prijatelje, družino, znance.

Če poznaš svoje sosede, jih pokliči, drugače je pa to dobra priložnost, da jih (z varno razdaljo) spoznaš. Vprašaj jih, kako jim gre ta mesec in jih povabi, da se pridružijo stavki.

3. Ta mesec ne plačaj najemnine

Sliši se radikalno, a je v resnici edina razumna poteza. Tudi tvoj najemodajalec ve, da je terjanje najemnine v teh razmerah neodgovorno. Prav tako ve, da te iz stanovanja ne more vreči na silo (saj je menjava bivališča do konca epidemije prepovedana) in da te bo zelo težko zamenjal z drugim najemnikom.

Po koncu krize bo težko iztržil enako najemnino, kot mu jo ti plačuješ zdaj. Hitro bo izračunal, da se mu bolj splača ta mesec potrpeti.

O stavki obvesti svojega najemodajalca.

4. Vedi, da nisi sam

Stavkajoči lahko en drugega podpremo. Pridruži se nam v fb skupini: Ne morem plačati najemnine ali pa nam, v primeru zapletov, piši na [email protected].