Skupinsko pismo najemodajalcem

Podpise zbiramo na e-poštni naslov [email protected]. Naslov sporočila začnite z "PODPIS".

Spoštovani,

V teh dneh se ves svet sooča z zahtevnim skupnim izzivom borbe proti epidemiji COVID-19. Zaradi tega smo morali vsi prebivalci in prebivalke sprejeti resne ukrepe, se samoizolirati in se odpovedati delu naših prihodkov. Najbolj drastičen upad prihodkov se obeta pogodbenim, samozaposlenim, prekarnim in študentskim delavcem – torej tistim, ki nimajo lastnih nepremičnin in zato predstavljajo največji delež najemnikov. Kot kažejo raziskave, jim že v dobrih časih najemnine poberejo večji del prihodkov, ob finančnem udarcu trenutne krize pa takšna ureditev za njih preprosto ni več vzdržna.

Zavedamo se, da lastniki nepremičnin niste osebno odgovorni za nastalo situacijo in ste morda tudi sami finančno prizadeti. Ne glede na to pa ste bistveno bolje opremljeni za blaženje krize, kot so vaši najemniki. Kot družba si ne moremo privoščiti situacije, v kateri bi najnižji na dohodkovni lestvici preostanek svojega premoženja plačevali tistim, ki uživajo bistveno stabilnejšo finančno situacijo. Prav tako si ne moremo privoščiti, da bi zaradi nezmožnosti plačevanja v času karantene ljudje izgubljali streho nad glavo. Rente tudi niso produktivni del gospodarstva, ki bi ga bilo potrebno ohranjati v času, ko se večina ostalih dejavnosti ustavlja.

Zato pozivamo vse najemodajalce, da pokažete solidarnost in do preklica izrednih ukrepov zamrznete plačevanje najemnin. Dokler ljudje ne morejo delati in dokler stoji vse gospodarstvo, se morajo ustaviti tudi rente, morebitne stanovanjske kredite pa bi morala kriti država.

Verjamemo, da boste prispevali svoj delež k skupnemu reševanju krize!

Koalicija najemnikov Slovenije